Sisustussuunnittelu

50-luvun kerrostalokodin remontti

remontti_7

remontti_6

remontti_5

remontti_1

remontti_2

remontti_3

remontti_4

Mitä pitäisi ottaa huomioon kun lähtee suunnittelemaan remonttia? Moni hyppää sen ihan ensimmäisen ja sen kaikkein TÄRKEIMMÄN huomionarvoisen asian yli! Ennen kuin ottaa yhteyttä ensimmäiseenkään remonttifirmaan, tai selaa ensimmäistäkään sisustuslehteä, olisi hyvä tiedostaa yksi onnistuneen remontin kannalta erittäin oleellinen seikka:

Millaisessa talossa tämä meidän koti on? Milloin tämä talo on rakennettu ja mitä ominaista juuri tässä kodissa ja tässä talossa on?

 

Vanhan talon remontoijan ei kannata sännätä toteuttamaan uusimpia trendejä suin päin seinille. Monesti vanha talo vaatii jo rakenteidensa puolesta tietynlaista huomiota ja ammattiremontoijaa. Puutaloa ei saa ”sisustaa tukkoon” tai kellarin lattiaa vuorata kauniiksi. Toinen seikka on sitten sisustusmateriaalien valinta;

istuuko muodot ja värit taloon mukavasti vai tuleeko vaikutelma että yritetään änkeä tyllimekkoa metsurin runkoon..?

 

Kun ymmärrys talon luonteesta ja sen erityispiirteistä on sisäistetty, jää vielä paaaaaljon tilaa valinnoille, joilla voi korostaa juuri omia mieltymyksiä tai sen hetkisiä muotivirtauksia!

Tässä, valokuvien 50-luvun kerrostalokodissa haluttiin toteuttaa moderni mustavalkoinen keittiö, mutta niin että alkuperäinen tunnelma säilyy! Lattia valittiin niin että se sopii alkuperäisiin välioviin. Musta 10×20 lattialaatta napattiin talon kivijalasta ja kylpyhuoneen 15×15 valkoinen laatta toteutettiin uutena, mutta aivan kuten alkuperäinenkin oli! Mustat, kulmikkaat vetimet muistuttavat 50-luvun lankavetimiä, mutta tämän päivän särmällä stailattuna…

Varmasti aika monella on kokemus siitä, kuinka rakennetaan moderni ja nykyaikaisesti sisustettu talo, ja kuinka se sitten kymmenen vuoden päästä näyttää jo niin 2000-luvun alun ratkaisulta… Moni halusi vielä 2005 merbau-parketin ja valkoiset korkeakiiltoiset kaapistojen ovet.

Kokonaan uuden talon rakentajat ovat kuitenkin mielestäni helpommassa tilanteessa, sillä kyllähän 2016 rakennettu talo saakin näyttää oman aikansa kuvalta!?

 

Haasteellisemmassa tilanteessa on juuri remontoijat, jotka haluavat uudistaa kodin modernisti, mutta silti pitäisi kunnioittaa myös alkuperäistä linjaa. Valitettavan moni unohtaa tämän ja raiskaa kotinsa remontoimalla sen trendikkäästi pilalle!

Tämä minun esimerkkiasunto ei ole ehkä paras esimerkki juuri 50-luvulle ominaisista sisustuselementeistä, mutta tämä on elävä esimerkki siitä, että jo ajatus asiasta tekee sisustuksesta ajattoman ja taloon sopivan!

Tämä koti on vuokrakoti ja linjasaneerauksen yhteydessä kaikki pinnat oli ”PAKKO” laittaa uusiksi. Monessa kohtaa käytimme edullisimpia ratkaisuja ja tavarantoimittajia.

 

En osaa sanoa, kannattaako vuokrakohteissa käyttää sisustussuunnittelijaa… mutta ainakin tämä kohde meni vuokralle remontin jälkeen kolmessa minuutissa! Asunnon omistaja sai valita sopivan vuokralaisen useiden halukkaiden joukosta, ja vuokra on ihan mukava, siis vuokranantajan näkökulmasta!

Nopeasti laskettuna suunnittelijaan käytetty hinta tulee takaisin vuokranantajalle puolessa vuodessa, vähän korkeampien vuokrien muodossa. Tai sitten ihan jo kuukaudessa, kun asuntoon ei tullut ainuttakaan tyhjäkäynti kuukautta…?